Thema 2018: 'Samen werken aan transitie'
Over de urgentie om actie te ondernemen voor het klimaat lijkt zowel aan de linker als rechterkant van het politieke spectrum eensgezindheid te bestaan. Ook op het internationale toneel waar de VS zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs vormen de rest van Europa en ook de G20 juist een sterker front op het onderwerp en worden de kansen die de energietransitie biedt, onderstreept.
Dat gezegd hebbende, bestaat er over de exacte doelstellingen en kaders die nodig zijn om deze ook te behalen nog veel discussie. En hoewel de meeste stakeholders het eens zijn dat bij het behalen van de C02 doelstellingen alles op elkaar ingrijpt en de transitie veel verder gaat dan zonnepanelen en windmolens is de aanpak in Nederland nog vaak sectoraal en versnipperd. Daarnaast bestaat er een keur aan oplossingsrichtingen en dient de vraag zich aan hoe en waar de graden van keuzevrijheid worden bepaald en wie de regie over het geheel moet voeren.
Waar plaatsen we de stippen op de horizon? Hoe zorgen we ervoor dat deze ook over regeer- en raadsperiodes standhouden? Hoe borgen we dat bedrijfssectoren en belangengroepen zich niet alleen committeren aan de gezamenlijke doelstellingen maar dat ook individuele organisaties in het benodigde tempo maatregelen implementeren?
19 maart: 'Samen dromen
- Het deltaplan van de energietransitie
- De kracht van de transitie: innovatie en competitiviteit
- 100% duurzaam 100% succesvol
- Transitie als verbindende kracht
20 maart: 'Samen doen'
- Lessons learned 2013 – 2017
- De rol van technologie als facilitator van de energietransitie
- Betrokkenheid en draagvlak
- Randvoorwaarden voor succes